EU-markkinoille saatettavien langattomien laitteiden tulee täyttää EU:n yhtenäiset uudet tietoturvavaatimukset 1.8.2025 alkaen. Laitevalmistajien täytyy huomioida uudet vaatimukset jo laitteiden suunnitteluvaiheessa.
Kaupan hyllystä mukaan voi tarttua laite, jonka tietoturva on heikko. Tilanne muuttuu 1.8.2024, kun tietoturvavaatimusten vastaiset laitteet voidaan poistaa myynnistä.
Käytöstä pois jääneet laitteet sisältävät paljon käyttökelpoisia arvometalleja. Kun kierrätämme nämä materiaalit, vauhditamme kestävää digitalisaatiota ja esimerkiksi liikenteen sähköistymistä.
EU-alueella markkinoille saatettavien langattomien laitteiden tulee täyttää EU:n yhtenäiset tietoturvavaatimukset 1.8.2024 alkaen. Tämä merkitsee isoa muutosta laitevalmistajille, joiden täytyy huomioida uudet vaatimukset laitteiden suunnittelussa.
Suomen ja Singaporen kyberturvallisuusviranomaiset tunnustavat ensimmäisinä maailmassa vastavuoroisesti toistensa myöntämät tietoturvamerkit ja merkkien myöntämiseen liittyvät menetelmät.
Kuluttajien tietoisuus älylaitteisiin liittyvistä riskeistä on noussut vuosi vuodelta. Tietoturvamerkki parantaa osaltaan kuluttajien mahdollisuutta tehdä tietoturvallisempia valintoja älylaiteostoksissaan.
Älylaitteiden tietoturva mietityttää laitevalmistajia, laitemyyjiä ja kuluttajia. Keskustelu älylaitteiden tietoturvavaatimuksista on nytkähtänyt vauhdilla eteenpäin myös EU:ssa, jossa tarkastelun alla ovat sekä vapaaehtoiset että velvoittavat vaatimukset.
Yhä useampi suomalainen kokee erilaisten tietoturvaan liittyvien riskien uhkaavan itseään tai perheenjäseniään. Haittaohjelmat ja laitteiden puutteellinen tekninen tietoturva sekä netti- ja sähköpostihuijaukset koettiin yleisimmin uhkiksi.
Monet sovellukset vaativat pääsyä kameraan, mikrofoniin, puhelimella oleviin kuviin ja yhteystietoihin toimiakseen. Jos hakkeri pääsee murtamaan mobiilisovelluksen, pääsee hyökkääjä sen käyttämiin tietosisältöihin esimerkiksi älypuhelimessa.
Kodinkonekauppoja kiertävä kuluttaja törmää yhä useammin laitteisiin, jotka ovat tavalla tai toisella yhteydessä internetiin. Sähkökiukaan tai kahvinkeittimen voi kytkeä kännykän avulla päälle jo kotimatkalla, ja älyjääkaappi auttaa ostoslistan tekemisessä.
Tietoturvamerkki takaa kuluttajalle, että laitteen tai sovelluksen tietoturvan perusominaisuudet ovat kunnossa. Traficom myöntää merkin vaatimukset läpäisseille verkkosovelluksille ja verkkoon liitetyille älylaitteille.
Kun kodin verkkoon liitettyjen laitteiden kuten älytelevisioiden ja -puhelimien ja lelujen tietoturva on kunnossa, vältytään esimerkiksi tietojen väärinkäytöltä, laitteiden haltuunotoilta tai tietovuodoilta.
Tietoturvamerkki takaa kuluttajalle, että laitteen tietoturvan perusominaisuudet ovat kunnossa. Tietoturvamerkki voidaan myöntää sertifiointiprosessin läpäisseille verkottuneille älylaitteille.
DNA:n Wattinen -älylämmityspalvelu on yksi Suomen ensimmäisistä Tietoturvamerkin saaneista tuotteista. Haastateltavana kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi, DNA Oyj.
Polar Ignite fitness -älykello on yksi Suomen ensimmäisistä Tietoturvamerkin saaneista tuotteista. Haastateltavana Polar Electro Oy:n myyntijohtaja Liisa Puranen.
Cozify Hub -älykotisovellus on yksi Suomen ensimmäisistä Tietoturvamerkin saaneista tuotteista. Haastateltavana Cozifyn toimitusjohtaja Kimmo Ruotoistenmäki.