Tietoturvamerkki on älylaitteen ostajalle osoitus siitä, että tuotteeseen ja palveluun liittyviin tietoturva-asioihin on kiinnitetty erityistä huomiota.

Mitä Tietoturvamerkki takaa?

Tietoturvamerkki on luotu auttamaan sinua tekemään turvallisia valintoja. Merkki kertoo, että tuote tai täyttää Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen asettamat tietoturvavaatimukset – virallinen ja riippumaton toimija on tutustunut tuotteen tietoturvaominaisuuksiin puolestasi. Tuote, jolla on Tietoturvamerkki, on suunniteltu niin, että käyttäjä ja hänen tietonsa ovat turvassa yleisimmiltä uhilta internetissä. Valmistaja tarjoaa ohjeen tuotteen turvalliseen käyttöön, minkä lisäksi tarjolla on tietoa tietoturvan toteutuksen teknisistä ratkaisuista ja suojausmenetelmistä.

Paraskaan tietoturva ei ole aukotonta eikä kaikilta hyökkääjiltä suojautuminen ole mahdollista. Valtaosa tietoturva- ja tietoturvaloukkauksista johtuu kuitenkin tietoturvan perusasioiden laiminlyönnistä tuotteen tai palvelun suunnittelussa ja käytössä. Näihin ongelmiin puuttumalla saadaan nujerrettua valtaosa tietoturvapuutteista ja niiden aiheuttamista vahingoista.

Tutustu vaatimuksiin

Turvallisen älylaitteen käytön tarkistuslista

Olemme laatineet listan asioista, joilla voit parantaa laitteesi tietoturvaa. Jo näillä on suuri vaikutus:

  1. Kun otat laitteen ja palvelun käyttöön, valitse sille riittävän vahva salasana. Joka palveluun eri salasana.  
    Lue myös: Pidempi parempi - näin teet hyvän salasana (Ulkoinen linkki)
  2. Älä ohita ohjelmistopäivityksiä. Ohjelmistopäivitykset sisältävät myös tärkeitä tietoturvapäivityksiä.
    Lue myös: Muista laitteiden, ohjelmistojen ja sovellusten päivittäminen! (Ulkoinen linkki)
  3. Vanha tuote voi olla tietoturvariski, jos sille ei tarjota enää tietoturvapäivityksiä. Tarkista tuotteen elinkaari valmistajan sivuilta.
    Lue myös: Näin voit kierrättää laitteesi turvallisesti (Ulkoinen linkki)
  4. Valitse tietoturvasertifioitu tuote, jos mahdollista. Tietoturvasertifiointi etenee ja yhä useammasta tuotteesta löytyy tietoturvasertifikaatti.

Uusia tuotteita myös kansainvälisen yhteistyön kautta

Suomen ja Singaporen kyberturvallisuusviranomaiset tunnustavat vastavuoroisesti toistensa myöntämät tietoturvamerkit. Molemmat merkit perustuvat samaan standardiin. Kun tietoturvamerkkien ja niiden kriteereiden laatiminen tehdään kansainvälisessä yhteistyössä, vahvistaa se niiden asemaa entisestään. Kansainväliset standardit huomioiva tietoturvamerkki kestää vertailua ja takaa osaltaan vahvan tietoturvaan panostamisen. Traficomin Tietoturvamerkin verkkosivuilta löydät osan Singaporen sertifioimista tuotteista. Singaporen kyberturvallisuusviranomaisen sivuilla on lisää tuotteita, joihin kannattaa tutustua.

Tutustu Singaporen tuotteisiin (Ulkoinen linkki)

Kaikki tietoturvasertifikaatit eivät välttämättä vaadi samanlaista tietoturvatarkastusta kuin meidän Tietoturvamerkkimme. Siksi on avartavaa tutustua myös sertifikaattien kriteereihin.

Vastuullisen valmistajan tunnistat Tietoturvamerkistä

Muistatko kun Mirai-haittaohjelma iski kyntensä IoT-laitteiden heikkoon tietoturvaan? Verkkoon yhdistettäviä laitteita, kuten älykelloja ja -jääkaappeja tulee markkinoille kiihtyvällä tahdilla. Vastuullisen valmistajan tunnistat Tietoturvamerkistä.

Päivitetty